Seneste Nyt

Pilen peger på Polen

Er du på udkig efter et europæisk alternativ til produktion i Østen? Så kunne Polen være en mulighed - og der er gratis hjælpe at hente hos det polske handelskammer.

- Skrevet af Anita Bram Jahn, FAGA Sekretariatet

Bestyrelsen var forleden på besøg hos det polske handelskammer i København, Polish Investment and Trade Agency, for at kigge nærmere på Polen som marked og som produktionsland. Og netop produktionsmuligheder er et af de områder, som handelskammeret kan hjælper danske virksomheder med at finde frem til. 

"Udover støtte til polske virksomheder bistår vi danske aktører med at finde samarbejdspartnere i Polen, så vi tager gerne imod henvendelser fra danske virksomheder, der er interesseret i at finde producenter i Polen", lyder det fra handelskammerets leder Marta Orlikowska, og hun understreger, at deres arbejde er vederlagsfrit.  

Det kræver kulturel indsigt at få et samarbejde med en udenlandsk producent til at fungere. 

"Der kan være sproglige udfordringer, fordi nogle producenter kun har materiale på polsk. Desuden er aftaleudformningen langt mere formel i Polen, så parterne risikere at tale forbi hinanden - og her kan vi hjælpe, fortæller Marta på flydende dansk. Hun tilføjer, at de bruger deres erfaring og markedskendskab til at finde de producenter, der bedst kan matche kravene fra danske virksomheder. "Så jo mere specifik du er i din forespørgsel til os, desto bedre".

Marta oplyser, at Polen er Danmarks niende største eksportmarked, som aftager danske varer for ca. 55 mia. kr. årligt, primært i form af maskiner og medicin, men også design og interiør. Marta præsenterer også en slide, der viser den gennemsnitlige købekraft i Polen, som er EUR 10.903 pr. indbygger, dog er den højere i hovedstaden, hvor beløbet er EUR 17.980. Til sammenligning er den gennemsnitlige købekraft i Europa EUR 17.688 pr. indbygger (2023-tal). 

 

Messer i Polen

Messer er i mange tilfælde et oplagt springbræt til nye markeder, og når man kigger på interiørbranchen, peger Marta særligt på tre messer, som kunne være interessante for FAGA's medlemmer: 

  • Warsaw Home & Furniture | 23.-26. oktober 2024
    International fagmesse for møbler og boligtilbehør. 
    53.523 besøgende på den seneste messe - heraf 11% fra udlandet.
     
  • Warsaw Gift & Deco | 20.-22. februar 2025
    International fagmesse for gaveartikler. 
    Der forventes ca. 10.000 besøgende på den kommende messe - heraf 11% fra udlandet. 
     
  • Meble Polska Furniture Trade Fair | Poznań | 25.-28. februar 2025 
    Østeuropas største møbelmesse. 
    14.325 besøgende på den seneste messe - heraf 54% fra udlandet.

Om det polske handelskammer 

Polish Investment and Trade Agency er et statsligt polsk agentur, som har til formål at øge polsk eksport og investeringer. Hovedkontoret ligger i Warszawa, men agenturet råder også over et netværk af 55 udenlandske kontorer, som er lokaliseret rundt omkring i verden og dækker 70 markeder. Det polske ministerium for økonomi, udvikling og teknologi støtter og overvåger agenturets virke. 

Det københavnske kontor blev stiftet i 2018, og har på seks år støttet knap 2.000 polske virksomheder med at opnå information om det danske marked og eksportmuligheder.

Sidst men ikke mindst promoverer kontoret polske investeringer i Danmark og danske investeringer i Polen. Agenturets hovedkontor i Warszawa råder over en database af 1.300 byggegrunde, hvorpå udenlandske investorer kan bygge en fabrik, et kontor eller lignende.

Kontakt:

Marta Orlikowska, leder af det polske handelskammer i København, tlf.: 51 18 95 15 / email: marta.orlikowska@paih.gov.pl 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.