Seneste Nyt

Jeg vil skabe bæredygtige tasker, der holder til hverdagen

Maria Nouvel Buch-Jakobsen etablerede cphbags for fire år siden, med ambitionen om at designe miljøvenlige og bæredygtige tasker i et design og en kvalitet, der holder i mange år.

- Skrevet af Pia Finne

”Det er ikke meningen, der skal komme nye modeller hele tiden. Jeg vil hellere skabe et bæredygtigt, miljøvenligt basisprodukt, der fungerer, og som har en høj kvalitet, der holder i mange år”. Det fortæller Maria Nouvel Buch-Jakobsen, der er iværksætter med stort I, og der er ingen tvivl om, at hun tænker anderledes end de fleste virksomhedsejere. Hun står bag virksomheden cphbags, der har eksisteret siden 2020, efter Maria fik en fantastisk god idé og designede den eksklusive indkøbstaske med separate rum til skrøbelige varer.

Maria Nouvel Buch-Jakobsen er uddannet økonom, og i 2005 startede hun en velfungerende konsulentvirksomhed inden for det felt. På en shoppingtur til Torvehallerne i København irriterede det hende, at den buket blomster, hun købte, ikke kunne placeres i indkøbsposerne med de øvrige indkøb, uden at blive mast. Det satte hun sig for at løse med en indkøbstaske med plads til blomster.

”Jeg begyndte at folde og forme små modeller af pap hjemme ved køkkenbordet, og pludselig sad jeg med modellen for indkøbstasken i hånden”, fortæller Maria.

Hun havde skabt en taske, hvor man i et stykke stof kunne skabe en taske med syv rum; et i midten, to i siderne og fire på skillevæggene. ”Og den er konstrueret på en måde, så når man løfter i hankene kommer trykket i midten af tasken, og de blomster eller andet, der er lagt i sidelommerne, undgår at blive mast”, forklarer Maria, der har fået patenteret foldeteknikken både i og udenfor Europa.

 

I januar 2020 lancerede Maria cphbags og shopping bag’en på Formland med god succes, men lige efter at produkterne var leveret ud til butikkerne, lukkede corona verden ned. ”Så tidspunktet kunne helt klart godt have været mere velvalgt”, siger Maria med et smil. Det slog hende dog ikke ud, og i dag har hun kunder og agenter i en række europæiske lande, og hun er på udkig efter flere agenter i lande uden for Europa.

Bæredygtigt materiale

Maria Nouvel Buch-Jakobsen har fra begyndelsen valgt at arbejde med bæredygtighed og miljøvenlighed. Derfor er det bløde quiltede materiale skabt af genbrugte PET-flasker, og fra begyndelsen har hun tænkt meget i bl.a. materialespild.

 

”Først tænkte jeg, hvad jeg kunne gøre med en hel stofbredde, og det blev til mega weekend bag’en, så tænkte jeg: Kan jeg få to tasker ud af en stofbredde? Og resultatet blev håndtasken”. Og de unikke tasker med 7 rum/lommer; crossbody taskerne, håndtasken, indkøbstasken og weekendtaskerne - sikrer et godt overblik over indholdet. 

Selvom Maria gør alt for at udnytte materialet til fulde, bliver der restmateriale. Det bruger hun til kosmetikpunge og toilettasker.

Også på transporten og produktionen gør Maria, hvad hun kan for miljøet. Produktionen er nu omlagt fra Kina til en systue i Polen, og selv om produktionsprisen er højere, er hun overbevist om, at beslutningen er den rigtige.

 ”Transporten er væsentligt kortere, og jeg kan få syet produkter i mere begrænsede mængder. Det er en fordel for miljøet, men også for likviditeten, og dermed har vi overskud til at lave flere forskellige modeller”, lyder det.

Maria får i første omgang syet sine prøver på en lokal systue. ”Jeg kan ikke sy, så jeg kommer ned med stoffet med en masse nåle i, hvorefter de forsøger at forstå, hvad jeg mener og syr de første prøver”.

Planen er stadigvæk ikke at designe nye kollektioner flere gange om året. ”Mit fokus er et lidt andet. Jeg vil gerne skabe gode produkter i en kvalitet, der kan holde til at blive brugt i hverdagen”, og hun slår fast, at cphbags er basisprodukter, der kan bruges år efter år. 

Seneste nye skud på stammen er en dragtpose, der også kan bruges i mange år frem.
Og på udviklingsfronten er hun nu bl.a. i gang med at undersøge, om de specialdesignede spænder kan laserskæres i aluminium i Danmark.

Det er en livsstil

Maria Nouvel Buch-Jakobsen mener klart, at dét at være selvstændig er en livsstil. Hendes konsulentvirksomhed ejer hun stadig, men hendes fokus ligger på cphbags.

”Jeg kan ganske enkelt ikke lade være med at udvikle. Jeg er iværksætter helt igennem, og det vil jeg blive ved med at være”. 

Maria er dog også økonom, og derfor har hun også styr på forretningen på trods af corona, krig og inflation.

”Jeg styrer omkostningerne, og forsøger at sikre, at vi når ud til de rigtige forhandlere”, siger hun, og fortæller, at Tyskland har været et rigtig godt marked for cphbags, men at det på samme måde som det norske og svenske marked er præget af de dårlige konjunkturer… ”Derfor er jeg nu ved at starte samarbejder op med agenter på markeder uden for Europa, hvor man ikke er så berørt af situationen”.

Starten på det danske marked blev hurtigt blåstemplet af Illums Bolighus, som blev forhandler af cphbags. ”Vi kommer til at øge fokus på også at få flere forhandlere i Danmark, som deler samme ønske om fokus på kvalitet og slow fashion som vi. Det kan være livsstilsbutikker eller nogle af de skønne tøjbutikker til voksne kvinder, der både vægter og prioriterer bæredygtige tasker til brug i hverdagen”.

De gode fragtpriser

Maria Nouvel Buch-Jakobsen var ikke i tvivl om, at hun skulle melde sig ind i FAGA. ”Da jeg blev gjort opmærksom på de favorable fragtpriser, jeg kunne få igennem FAGA - ikke mindst til udlandet - var der ingen tvivl om det”, siger hun.

 

Formland udstillede hun på en række gange, men i takt med at besøgstallet faldt, valgte hun messen fra. ”Jeg kan rigtig godt lide messer, men man skal kunne tjene standen hjem, ellers kan det ikke betale sig”.

Fremadrettet vil Maria Nouvel Buch-Jakobsen fortsætte med at udvikle kollektionen og porteføljen samt det netværk af agenter, hun er ved at få oparbejdet i udlandet. Og på designsiden vil der også ske noget, men det kommer til at ske stille og roligt og med nye basisfarver og med produkter, der passer ind i det holdbare, bæredygtige basissortiment.

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.