Seneste Nyt

Internationale forpligtelser om producentansvar for emballage

Når virksomheder sætter emballage på markedet i andre lande end Danmark, er det vigtigt, at de er opmærksomme på, at de respektive lande kan have deres egne nationale regler samt lovgivning om producentansvar på emballage, som skal efterleves. Dette gælder både for registrering, rapportering og finansiering af indsamling og behandling af emballageaffald.

- Skrevet af TVC Advokatfirma

Hvad er producentansvar for emballage?

Producentansvaret for emballage indebærer, at producenter og importører af produkter med emballage skal finansiere og organisere indsamling, sortering og behandling af emballageaffald, når det bliver til affald. 

Kravene til emballage og affaldshåndtering er netop blevet skærpet af EU-Kommissionen.

Formålet med det skærpede producentansvar for emballage er at reducere emballageforbruget, øge den reelle genbrug af f.eks. emballage, samt at fremme lysten til at skabe innovative, bæredygtige løsninger og designe mere miljøvenlig emballage. Ved hjælp af krav og reglementer, er håbet dermed at skubbe virksomhederne i den rigtige retning.

Producentansvar i andre EU-lande

Grundet producentansvarets varierende karakter på internationalt plan, skal du som virksomhed være opmærksom på de enkelte eksportmarkeders særlige regler.

Når virksomheder sætter emballage på markedet i andre lande end Danmark, er det vigtigt, at de er opmærksomme på, at de respektive lande har deres egne nationale regler samt lovgivning om producentansvar på emballage, som skal efterleves.

Selvom producentansvaret for emballage er et EU-krav, kan de enkelte medlemslande altså godt have implementeret forskellige krav og regler om producentansvaret for emballage, og det er derfor vigtigt at forstå, hvordan producentansvaret fungerer internationalt, herunder hvilke internationale forpligtelser, virksomheder skal overholde.

Nationale forskelle og compliance

EU-direktivet fastsætter en overordnet ramme for medlemslandenes lovgivning for emballage og emballageaffald, men det er op til hvert enkelt land at udmønte reglerne nærmere i praksis. 

Direktivet giver dermed de enkelte medlemslande en vis fleksibilitet til at tilpasse reglerne til deres egne love samt procedurer – blot så længe, at de af EU fastsatte mål nås. Derfor er der nationale forskelle i producentansvaret for emballage på tværs af Europa, men det fælles formål om at mindske affaldsmængden og øge genanvendelsen af emballageaffald bevares på tværs af landegrænserne. 

Når virksomheder sætter emballage på markedet i andre EU-lande, skal de efterleve de respektive landes regler. Dette gælder både for registrering, rapportering og finansiering af indsamling og behandling af emballageaffald.

Producentansvaret for emballage følger emballageaffaldet – dette betyder, at virksomheder, der sætter emballage på markedet i et andet land end Danmark, hvori emballagen dermed ender som affald, har producentansvaret i det pågældende land. 

Som nævnt ovenfor, sætter EU-direktivet en bred overordnet ramme for medlemslandene. Det er dog op til de enkelte lande, hvordan man i praksis vil udmønte lovgivningen. Dermed kan reglerne og håndteringen af affald altså være meget forskellige fra land til land.

Dels ses forskellene udmundet i forskellige finansieringsmodeller og materialekrav, men reglerne om registrering og rapportering samt håndhævelse er også differentieret. 

Hjælp til international compliance

Det skærpede producentansvar for emballage betyder selvfølgelig ikke, at den enkelte producent selv skal organisere indsamling hos alle landets husstande for at hente eget tilgængeliggjort emballageaffald. Det ville både være dyrt, ineffektivt og have negativ indvirkning på miljøet. 

Der lægges derfor, i bekendtgørelsen, op til, at producenter kan organisere sig i en kollektiv ordning, der på vegne af alle producenterne, står for opgaven. 

For at håndtere de internationale forpligtelser, kan man som virksomhed benytte disse kollektive ordninger, der skal være med til at sikre, at virksomheder overholder lokale krav og regler i de lande, hvor virksomhederne agerer. 

Kollektivordningen løfter således både det juridiske og praktiske ansvar på vegne af alle producenter. Det kan ske ved at indgå aftaler med kommunerne om indsamling, og dernæst udbyde emballageaffaldet til robotsortering og genanvendelse. Virksomhederne kan også vælge at indgå aftaler med private operatører om denne opgave. 

Fremtidig harmonisering

EU-direktivet om emballage og emballageaffald er i øjeblikket under revision. Formålet med direktivet er at opnå mere harmoniserede regler på tværs af EU-landene. 

En øget harmonisering vil gøre det lettere for virksomheder at navigere i reglerne om deres producentansvar for emballage.

Producentansvaret for emballage er en vigtig del af den bæredygtige håndtering af emballageaffald, og vil med stor sandsynlighed bidrage til en mere cirkulær økonomi i Europa.

Få hjælp fra TVC Advokatfirma 

Såfremt du ønsker yderligere information om producentansvaret for emballage i relation til et bestemt medlemsland, vil TVC Advokatfirma gerne bistå dig hermed. På den måde sikres det, at du overholder den nationale lovgivning om producentansvar i de enkelte medlemslande.

Partner Rasmus Gørup Christiansen, tlf.: 8734 7450 / mobil: 4071 0545 / rgc@tvc.dk

Advokat Mads Balle Christensen, tlf.: 8734 7564 / mobil: 4071 0545 / mac@tvc.dk 

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.