Seneste Nyt

EU’s forordning mod skovrydning

Skovrydningsforordningen (EUDR) har til formål at minimere EU’s bidrag til skovrydning og skovforringelse i bestræbelsen på at beskytte de globale skovarealers afgørende rolle for klodens klima og biodiversitet.

- Skrevet af Dansk Industri

EU’s ministerråd godkendte i slutningen af juni 2023 en ny EU-forordning, der skal sikre skovrydningsfrie værdikæder. Forordningen stiller skærpede krav til handel med træ, soja, palmeolie, kaffe, kakao, oksekød og gummi samt en række afledte produkter.

Med forordningen må de omfattede produkter kun omsættes på EU’s indre marked eller eksporteres, hvis de:

  • er dokumenteret fri for skovrydning og skovforringelse
  • overholder lovgivningen i producentlandet og
  • er omfattet af en erklæring med eksempelvis præcise geografiske koordinater for de jordområder, hvor varen er produceret.

Forordningen er en integreret del i EU’s ”Grønne Pagt” om fremme af biodiversitet og klima.

Hvem er omfattet og hvornår?

Forordningen gælder fra 30. december 2024 for ikke-SMV’er og mellemstore virksomheder, og for mikro- og små virksomheder pr. 30. juni 2025.

EU-Kommissionen har dog 2. oktober 2024 foreslået en udskydelse med 12 måneder, som nu skal behandles af EU-Parlament og EU’s Ministerråd sammen med ny vejledning på hidtil ubesvarede spørgsmål. Indtil det forslag er færdigbehandlet, gælder de oprindelige timeline stadig.

Er din virksomheds produkter omfattet?

Som virksomhed skal man starte med at undersøge, om virksomhedens produkter er omfattet forordningen. Du kan orientere dig i forordningens bilag 1 (side 38-42), hvor man finder alle toldkoder for omfattede produkter. Hvis jeres produkter er omfattet, er det vigtigt at komme i gang med at undersøge jeres værdikæder og kontakte leverandører.

Læs mere om forordningen på Danskindustri.dk

 

Tilbage til oversigten

FAGA Nyt

Hold dig opdateret omkring nyheder og andre aktuelle begivenheder i branchen.

FAGA Nyt udkommer pr. mail ca. otte gange om året
se de seneste udgaver her

Noget nyt?

Vi modtager gerne nyheder og informationer, som er relevante for FAGAs medlemmer.

Klik her for at maile tekstmateriale og fotos eller kontakt os på tlf. 9926 9800.